top of page

Qigong – ideální cvičení pro každou chvíli

Aktualizováno: 29. 12. 2021

(Vyšlo v časopisu Ve hvězdách, č. 98, září a říjen 2020)


V minulých článcích jsme si řekli, že praktikování ZY Qigong působí na tělo, energii i mysl a mnoho cviků lze cvičit i bez pohybu. Na druhou stranu však také platí, že cvičit jej lze i při chůzi, běhu, jízdě na kole, při cestě veřejnou dopravou, ve stoje, v sedě i v leže – tedy vlastně kdykoli.


Možnost praktikování cviků prakticky kdykoli a kdekoli patří mezi nesporné výhody tohoto cvičení. Pokud je někdo například náruživým fotbalistou, ke hře fotbalu potřebuje spoluhráče, míč a alespoň nějaký plácek. Podobně je to s většinou sportů. Je k nim obvykle třeba sportovní náčiní, určité sportoviště a často také spoluhráči. Qigongu se každý může věnovat buď sám nebo i s přáteli a mít jej třeba i jako určitou nadstavbu nebo doplnění nejrůznějších sportů a dalších aktivit.

Vynikající je například propojení qigongu a turistiky. Ve škole ZY Qigong máme jednoduché cvičení při chůzi, které rozhýbává energii v energetických kanálech a pomáhá odstraňovat její stagnace, a také energii doplnit. Toto cvičení je jednoduché se naučit. Energie při něm s každým krokem stoupá po zadní straně nohou a po zádech nahoru a klesá po přední straně těla a nohách dolů. Po krátkém tréninku vše probíhá v podstatě automaticky, takže si můžeme plně vychutnat svěží vzduch a okolí, kterým procházíme. Cvičení při chůzi můžeme provádět při procházce se psem nebo cestou do práce, ale možná právě při delší chůzi během turistiky se projeví účinky tohoto cvičení nejvýrazněji. Čím déle totiž jdeme a při tom praktikujeme cirkulaci energie kolem těla, tím se nám naše tělo zdá lehčí a stále více plné síly a energie. Zatímco naši přátelé mohou již pociťovat známky únavy po ušlých kilometrech, když se naučíme vnímat obíhání čchi kolem těla během chůze, můžeme mít na rozdíl od necvičících pocit, že se téměř vznášíme a nohy jdou jakoby samy.


Podobné cvičení mně osobně velmi pomohlo v době, kdy jsem s qigongem ze zdravotních důvodů teprve začínal. Poté, co mi lékaři zjistili onemocnění srdce, mě trápila velká únava a každý krok byl pro mě namáhavý. Právě cvičení při chůzi mi tehdy velmi pomohlo v běžném životě, než se srdce díky qigongu, navzdory pesimistickým předpovědím lékařů, uzdravilo. Mohl jsem pak opět dát na záda těžký batoh a vyrazit do kopců, nejen u nás, ale třeba i v Ladakhu, ve výškách až kolem 5300 metrů. V takové výšce je už kvůli značnému úbytku kyslíku pohyb poměrně náročný.

Nejen v takových nadmořských výškách, ale opět prakticky kdekoliv, je možné využít různé speciální způsoby dýchání. Právě použití qigongových technik dechu se také výborně uplatní při každodenním cvičení. Dech je pro cvičení velmi užitečný už jen tím, že ho máme stále s sebou. S jeho pomocí můžeme upravovat stav naší mysli a také pomocí něj velmi efektivně nabírat energii. Jak věděli již staří taoisté, jsou také techniky dechu, které mohou být užitečné při řešení potíží s řídnutím kostí. Ve škole ZY Qigong se vyučují především základní čtyři způsoby dýchání tělem. Používají se jako způsob odstraňování nemocné energie, při nabíraní čisté energie z okolí i jako součást meditace umožňující dosažení stavu Ticha. Podobné techniky můžeme najít také v praxi pocházející od pravoslavných křesťanských poustevníků a dostaly se také do bojových umění. Zde pomáhají techniky dýchání tělem, či kůží, při tréninku, kdy umožňují provádět náročnější fyzické cviky, trénovat delší dobu bez únavy, bez bolestí svalů a křečí a zbavovat se bolesti způsobené údery, či zraněním.

Ale pojďme se vrátit do našeho všedního dne, který byl možná také náročný, ať už jsme jej trávili ve své kanceláři, vyřizováním mnoha záležitostí, výchovou dětí nebo sportem. Den můžeme zakončit cvičením qigongu v sedě na židli nebo meditačním polštáři a před usnutím tak zklidnit mysl a načerpat energii, kterou využijeme v době spánku pro regeneraci. Pokud jsme ještě neměli cvičení za celý den dost nebo pokud jsme pro něj dnes naopak marně hledali čas, můžeme cvičit také pár minut v leže ve své posteli a plynule přejít ke cvičení ve spánku Ale o tom třeba zase až někdy příště. Krásné dny a hodně energie!


Petr Kochlík

201 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page