top of page

Cvičení bez pohybu (3. část)

Aktualizováno: 27. 5. 2021

(Vyšlo v časopisu Ve hvězdách, č 93, listopad a prosinec 2019)


Ve dvou předchozích článcích jsme si řekli, že praktikovat qigong lze i bez pohybu a že tento druh cvičení má mnoho předností od pohybových forem. V tomto článku roušku tajemství cvičení bez pohybu poodhalíme trochu víc a řekneme si o podstatě tohoto cvičení.


Ve škole Zhong Yuan Qigong se na člověka díváme jako na bytost skládající se ze tří částí, nebo faktorů, které se vzájemně ovlivňují. Těmito částmi jsou fyzické tělo, energie a duše. Z hlediska našeho zdraví si to zjednodušeně můžeme představit zhruba takto: Když si zlomíme nohu, je to problém především na úrovni fyzického těla. Pokud trpíme neustálou únavou, může to být problém na úrovni energie a energetického systému. Pokud třeba trpíme depresí, smutkem, mluvíme o úrovni duše. Mezi tělem, energií a duší je však vztah a vzájemně se ovlivňují. Může se tedy stát, že si zlomíme nohu, nemůžeme se dobře hýbat, dostaneme z toho „depresi“ a nakonec se cítíme velmi vyčerpaní. Naštěstí však máme takový kouzelný klíč ke všem třem komnatám – k tělu, energii i duši. Tímto mistrovským klíčem je to, co je ve škole Zhong Yuan Qigong nazýváno „obraz mysli“. Obrazem mysli můžeme měnit naše fyzické tělo, můžeme jím měnit stav a kvalitu energie a také jím můžeme měnit stav duše, mysli, emocí.

Svým způsobem něco podobného už všichni známe. Když jdeme do kina na veselohru, tak se celý sál při pohledu na obraz na plátně směje a všichni se cítí dobře. Když se díváme na smutný film, cítíme dojetí, smutek, možná nám i ukápne slza. Naše tělo a mysl reagují na viděný obraz. Ve skutečnosti ale naše tělo reaguje nejen na „reálné obrazy“ vně, ale také na vnitřní obraz, který je pouze v naší mysli. Každému se už někdy zdál živý sen. Ležíme v posteli pod dekou, máme zavřené oči, a přece vidíme postavy, známá nebo neznámá místa a zažíváme různé emoce. Možná nás ve snu pronásleduje temná postava a nám se nedaří jí uniknout, až se hrůzou probudíme a buší nám srdce. Zjistíme, že jsme ve své posteli, že to byl jen sen. Ale ještě chvíli jsme ze snu rozrušení a chvíli trvá, než se srdce a dech zklidní a podaří se nám znovu usnout. Vše se odehrálo jen v naší mysli jako určitý obraz, přesto to mělo zřejmý vliv i na naše tělo.

Ve škole Zhong Yuan Qigong, kam patří i odvětví čínské medicíny, které se nazývá Yi Xiang Yi Xue (意象医学), což lze přeložit jako Medicína obrazů mysli, známější i u nás pod anglickým překladem Image Medicine, je práce s obrazy základní metodou diagnostiky a také základní metodou léčení. Velmi jednoduše řečeno, terapeut vnímá disharmonii na úrovni těla, energie, nebo informace (duše) klienta jako určitý obraz ve své mysli. Změnou tohoto obrazu v mysli terapeuta, dochází ke změně obrazu a následně stavu u klienta. Zajímavé je to, že tento terapeutem subjektivně vnímaný obraz je objektivní v tom smyslu, že jiný terapeut vyškolený v této metodě, vnímá na stejném místě téhož klienta a na stejné úrovni – těla, energie informace - stejný obraz, např. jako určitou barvu, tvar…

Při praktikování qigongu využíváme tyto principy podobným způsobem. Současně při tom vycházíme ze znalosti energetických kanálů, principů jin-jang, tzv. teorie pěti prvků wuxing atd., a ze znalostí mnoha generací praktikujících, kteří do hloubky zkoumali tajemství života.

V jednom z typických cviků Zhong Yuan Qigong například potřebujeme vyvolat v určitém místě v těle pocit horka až žáru, abychom získali výsledek, kterým je v konečném důsledku lepší zdraví, zvýšení vitality, omlazení a dlouhověkost. Za tím účelem vytváříme v těle obraz malé horké červené kuličky. Po určité době cvičení pak každý v místě této červené kuličky může cítit nejprve teplo, později i horko a žár. Nejde jen o nějakou představu tepla. Efekt cvičení byl zdokumentován také při měření termokamerou.


Nejen zkušenosti praktikujících, ale i přístroje dnes tedy mohou potvrdit, že obraz vytvořený naší myslí může měnit náš život.

A právě tomu se věnujeme při praktikování qigongu - zkoumání života a využití získaných poznatků k udržení nebo získání dobrého zdraví a ke svému rozvoji, ke zlepšení našeho života. Tento výzkum a objevování nových obzorů může provádět každý. Nejsou k tomu třeba laboratoře ani drahé přístroje. Předmět zkoumání máme stále s sebou, vlastní tělo, energii a mysl. Proto prof. Xu Mingtang, hlavní představitel naší školy, při každé příležitosti říká, že Zhong Yuan Qigong je jednoduchá věda o životě.


Petr Kochlík

57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page