top of page

Umění stát jako Velký strom

(Vyšlo v časopisu Ve hvězdách č. 90, květen-červen 2019).


Před časem jsem v článku pojednávajícím o benefitech qigongu pro onkologické pacienty zmínil výsledky studií, které se týkaly cviku „Velký strom“, z nichž vyplynulo, že pacienti ve skupinách, které praktikovaly qigong, měli nižší skóre intenzity únavy než pacienti v kontrolní skupině a cvičení tohoto cviku významně zlepšilo nejen únavu, ale také potíže se spánkem, přineslo zlepšení počtu bílých krvinek, hladiny hemoglobinu a celkové zlepšení kvality života.

Obvykle je tento cvik považován za způsob, jak posílit tělo a jeho zdraví a vitalitu a také za asi nejúčinnější způsob, jak účinně dobít energii a odstranit únavu.


Pojďme se tedy na cvik Velký strom podívat trochu blíže. Hned na začátku je třeba říci, že zde pod pojmem cvik nebo cvičení myslíme něco zcela jiného, než jak je cvičení chápáno na západě. Proč? Zejména proto, že při provádění cviku Velký strom se tělo vůbec nehýbe a není to tedy žádný tělocvik. Jde spíše o specifický druh meditace. V čem tedy spočívá ono cvičení bez pohybu? Odpovědi na tuto otázku, jsou v jistém smyslu tajemstvím mnoha cviků qigongu vyšší úrovně. Zde jsou některé z nich…


Vědomé přebývání v přítomnosti

Mnoho knih a meditačních a dechových technik se věnuje přítomnému okamžiku a zdůrazňuje jeho důležitost pro naše zdraví a harmonii těla a mysli. Praktikování Velkého stromu nás zcela přirozeně udržuje v tomto jediném skutečném momentu našeho života – v přítomnosti. Pokud totiž stojíme v pozici Velkého stromu a nejsme zcela přítomní, cvičení nám ihned poskytne zpětnou vazbu. Může se projevit např. jako pocit tíhy v pažích, bolest v ramenou apod. Pokud si však uvědomíme, že jsme rozptýleni a vrátíme se vědomě k provádění cviku, opět ucítíme nárůst energie a síly a ve cvičení můžeme pokračovat. Trochu to připomíná chůzi po slackline – popruhu zavěšeném mezi stromy, nebo dokonce mezi dvěma skalami. Chodec se při něm musí plně soustředit na popruh a udržení rovnováhy, jinak spadne… Trénovaní chodci, kteří se dokáži procházet i v hrozivých výškách jen po úzkém popruhu, však mluví o pocitu silného vnitřního klidu, a dokonce blaženosti spojené právě s plným prožíváním přítomného okamžiku.


Uvolnění

Praktikování Velkého stromu jde ale ještě o něco dále. Díky tomu, že cvičení praktikujícího udržuje v pozornosti teď a tady a umožňuje mu zřetelně procítit a odhalit každou neuvolněnou část těla jako místo s nepříjemným pocitem, je postupně schopen si každé napětí v těle uvědomit a při cvičení ho vědomě uvolnit. To je zásadní a nedocenitelná pomoc, protože mnoho lidí si myslí, že když si unavení sednou na gauč, nebo do křesla, tak jsou při tom zcela uvolnění a odpočinou si. Pravda je ale jiná. Díky mnoha událostem v našem životě, které jsou pro nás často stresující, se v těle může hromadit napětí, kterého si už ani nejsme vědomi. Takovéto i nevědomé napětí nás vyčerpává a unavuje, protože udržování napětí nás stojí energii, například jako kdybychom stále v napjaté ruce drželi činku. Napětí dále velmi zhoršuje průtok životní energie a krve napjatým místem, což může vést k bolestem hlavy, zad a mnoha dalším zdravotním potížím. Tradiční čínská medicína dokonce považuje neustálý, ničím nenarušený pohyb energie tělem, za jednu ze základních podmínek zdraví.

Když jsem byl poprvé v Číně, na několikatýdenním retreatu v Shaolinu, celé první čtyři dny jsme dostávali od čínského mistra pouze jeden jediný úkol: „Uvolněte se“. Bylo to k vzteku a velmi frustrující. Utratil jsem spoustu peněz za letenky, a hlavně za samotný retreat a měl jsem romantická očekávání spojená s místem konání, které je známo jako kolébka kung fu a mystických dovedností. Místo výuky tajných technik jsem ale seděl na křesílku z hotelového pokoje v místnosti, kam doléhaly hlasy turistů proudících do chrámu, slyšel jsem co chvíli jakési hlášení z amplionu, práskání bičů a chřestění plechových šavlí pod okny a cítil, jak po mě stékají čůrky potu, protože bylo nesnesitelné horko a vlhko. A jediná mistrem požadovaná technika a současně instrukce byla „uvolněte se“. Hodinu, dvě nebo tři v kuse. Chvilku pauza a znovu: „V jakékoliv pozici, v sedě, nebo v leže se zcela uvolněte“. Grrrrr… Ale asi po dvou dnech jsem s překvapením zjistil, že když se opravdu do hloubky uvolním, tak přestávám vnímat hluk z venku jako nepříjemnou překážku, přestávají mě bolet záda a „prodloužená záda“ z dlouhého sezení a začínám cítit lehkost až euforii, a dokonce vnímat jakési světlo i přes zavřené oči. Tři hodinky sezení mi pak uběhly jako nic a chtělo se mi ještě pokračovat. Tehdy jsem ocenil hodnotu skutečného uvolnění a pochopil, co znamená uvolnit se.


Stav mysli

Pokud tedy jsme zcela přítomni a k tomu se dokážeme opravdu uvolnit, naším tělem automaticky ve zvýšené míře začíná proudit tolik energie, že ji začínáme zřetelně, fyzicky vnímat. A protože jí nebrání v pohybu žádné napětí, může téct kanály volně a vyživovat všechny buňky našeho těla. K tomu opravdu stačí pouze zaujmout pozici těla a uvolnit se v ní. Dávní čínští mistři však objevili ještě jeden velmi důležitý princip, něco, co dokáže dát cvičení qigongu zcela jiný rozměr a zcela zásadním způsobem zvyšuje efektivitu cviku Velkých strom i jiných cviků. Jde o tzv. práci s obrazy mysli, která je typická pro školu Zhong Yuan Qigong. Pokud je totiž v mysli určitý obraz, dochází při tom ke změnám na úrovni mysli, energie i těla, které odpovídají použitému obrazu. Jinými slovy můžeme zjednodušeně říci, že určitý obraz v naší mysli nás v danou chvíli jednak může zbavit zbytečných starostí a změnit naši náladu, současně ovlivňuje například i intenzitu a druh energie, která přitéká do našeho těla a může dokonce i změnit buňky našeho těla.

To už se ale dostáváme za rámec tohoto článku.


Po jeho přečtení možná vše vypadá složitě, ale naučit se cvik Velký strom je překvapivě snadné a zvládnou to i úplní začátečníci. S pomocí učitele obvykle všichni již při druhém opakování cviku cítí pokrok a projevy proudící energie v těle. Cvičit mohou zdraví i nemocní a každý si tak může ověřit moudrost dávných mistrů a sám na sobě procítit blahodárné účinky tohoto geniálně komplexního, a přitom jednoduchého a současně velmi účinného cviku.

244 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page