top of page

Qigong jako cesta k úspěchu

(Vyšlo v časopisu Ve hvězdách č. 107, březen a duben 2022, pod názvem Cesta k seberozvoji a úspěchu).


Minule jsem se v článku zamýšlel nad tématem „qigong jako zdravotní cvičení“ a dnes bych rád navázal dalším pokračováním na téma „qigong jako umění seberozvoje a úspěchu“.


Na jednom z retreatů se prof. Xu Mingtang podobně zamýšlel nad qigongem a zmiňoval typické fáze pohledu na něj. Od zdravotního cvičení, přes rozvoj schopností k získání úspěchu až po pohled na qigong jako spirituální cestu. Na začátku se obvykle praktikující k qigongu dostává tehdy, když hledá způsob, jak se zbavit bolesti, únavy nebo nějakého zdravotního problému. Otázka zdraví vlastně zajímá skoro všechny, protože každý čas od času cítí, že je třeba něco zlepšit, uzdravit se…


Když se praktikující uzdraví, často ztrácí motivaci dál cvičit. Pokud ale cvičí dál, zjistí, že qigong dokáže nejenom vrátit ztracené zdraví, ale jeho praktikováním je možné získat určité schopnosti, díky nimž je možné být úspěšnějším v práci a běžném každodenním životě. Qigong zlepšuje naše schopnosti stát se úspěšnými v tom, čemu se věnujeme, ať je to cokoli – věda, obchod nebo třeba umění...


Když člověk dosáhne všech cílů v běžném životě a stane se zdravým a navíc úspěšným, chce žít dlouho a šťastně. Začne si stále víc uvědomovat, že štěstí nespočívá v dosažení materiálních věcí a začne hledat naplnění ve spirituální rovině. O tom ale bude až příští článek.


Dnešním tématem je „qigong jako cesta rozvoje schopností a dosažení úspěchu“. V čem to spočívá? Zde můžeme zmínit několik faktorů. Jednak díky většímu množství energie a vitality je snadnější déle a více pracovat a dosahovat tak snáze vytčených cílů. Nebo naopak pracovat méně, ale zato efektivněji. Když je člověk zdravý, vitální a v celkově harmoničtějším stavu díky cvičení, má lepší i emoce, a to mu může pomoci v sociálních kontaktech v práci i doma. A nejen to.


V Zhong Yuan Qigong se hodně pracuje s vizualizací, s tím, čemu říkáme práce s obrazy mysli. Díky práci s obrazy mysli se aktivují určité části mozku a člověk se stává kreativnějším a dokáže lépe přemýšlet a hledat nová řešení. Můžeme říci, že tato schopnost souvisí s moudrostí, nebo lépe řečeno, qigong dokáže rozvíjet naši moudrost.

I proto prof. Xu Mingtang, hlavní představitel školy ZY Qigong, doporučuje podporovat už děti v tom, aby si hodně představovali, a třeba si i hráli s představivostí. Představovaný, či viděný obraz, má totiž velkou informační hodnotu, větší než mnoho slov. Když například řekneme slovo auto, každý si pod ním může představit něco jiného – nákladní auto, veterána, rodinný kombík…, auto může být červené, bílé, nové, staré, zaprášené atd. Pokud ale vidíme obraz, všechny tyto informace nám jsou hned zřejmé.



Při cvičení ZY Qigong zlepšujeme schopnost práce s obrazy tím, že se při vizualizaci „díváme“ jakoby ze zadní části mozku. Oči jsou zavřené, tělo je uvolněné, a náš pohled směřuje ze zadní části mozku tam, kde si vizualizujeme předmět našeho cvičení, nebo kde chceme „vidět“ obraz orgánu, kosti, energetického kanálu apod. Tímto cvičením se část mozku utišuje a jiná naopak aktivuje. Výsledkem je čistá mysl bez rušivých myšlenek a lepší schopnost vnímat v mysli obrazy, které jsou v hlubším stavu qigongu spojeny s moudrostí. Mohou tak pro nás být odpovědí na položenou otázku a mohou nám poskytnout mnoho cenných informací.


Vůbec pak nepředstaví, že Albert Einstein řekl: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“ Můžete si na závěr udělat malé vizualizační cvičení a představit si, jaké by to bylo, kdyby Albert Einstein cvičil ZY Qigong a svoji schopnost představivosti, kterou tak rád využíval, rozvíjel cíleně. Nebo si můžete představit, čeho všeho můžete dosáhnout vy sami, když budete znát tajemství čínských mudrců…


Petr Kochlík

92 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page