top of page

Qigong a emoce

Aktualizováno: 3. 11. 2021

(Vyšlo v časopisu Ve hvězdách č. 102, květen a červen 2021, s názvem Emoce a naše orgány).


Emoce, pocity… jsou jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují, jak se cítíme, zda jsme šťastní nebo ne, spokojení nebo nespokojení se svým životem. S čím souvisí naše emoce, jak se můžeme zbavit strachu, nebo překonat smutek? Můžeme zvýšit svoji psychickou odolnost? Pojďme alespoň lehce naťuknout toto téma z pohledu qigongu.


Někdy se cítíme „špatně“ jen proto, že máme prostě málo energie. Známe to všichni - když jsme nevyspalí, hladoví, unavení, i naše nálada se zhoršuje a mnohem snáze se cítíme rozladění, podráždění… Pokud se to nestává příliš často, obvykle nám pomůže se dobře vyspat a odpočinout si, abychom „dobili baterky“ a cítili se lépe i po psychické stránce.


Když se to ale stává často a máme málo energie dlouhodobě, může docházet k oslabení orgánů a díky tomu i ke zhoršení emocí, které se k jednotlivým orgánům váží. Tady už běžný odpočinek nemusí být dostatečně efektivní, aby dokázal napravit energetickou nerovnováhu v našem organizmu a neocenitelnou pomoc nám mohou poskytnout právě techniky qigongu. Už dávní mistři a lékaři čínské medicíny objevili vztah energetických kanálů a jednotlivých orgánů k emocím.


Například pokud si děláme obavy, nebo jsme vystavováni situacím, které způsobují úlek, děs nebo strach a také to, čemu říkáme stres, dochází k oslabení ledvin, našeho „kořenu života“. A z druhé strany také platí, že slabé ledviny, ať už z jakýchkoli příčin, povedou k tomu, že se bude zvyšovat naše tendence k obavám a strachu v jeho nejrůznějších podobách a intenzitě odpovídající energetickému stavu ledvin, případně i dalších orgánů. Obvykle bývá zmiňována jedna charakteristická emoce u každého orgánu, ale jde spíše o celou o škálu emocí odpovídající energetické úrovni orgánu a kvalitě jeho fungování. Například játra jsou spojována se základní emocí hněvem, k němuž má sklony osoba jejíž játra nejsou zcela harmonická – mohou být narušena léky či alkoholem. Pokud však játra fungují optimálně na vysoké energetické hladině, může se tento jejich příznivý stav odrážet na naší schopnosti projevovat laskavost – namísto hněvu. V této souvislosti se mi vybavuje název jedné přednášky prof. Xu Mingtang – „Je třeba povýšit zdraví na úroveň štěstí“. Je to logické, zdravé tělo a dostatek zdravé energie (plynoucí v kanálech a vyzařující z buněk našich orgánů) vede k tomu, že i naše emoce, mysl, jsou na mnohem vyšší energetické úrovni a dovolují nám zažívat pocity jako radost, štěstí, soucit…

Pro základní orientaci ve vztazích mezi orgány a emocemi, může být praktické vědět alespoň o spojitosti mezi ledvinami a strachem, játry a hněvem, srdcem a radostí, slezinou a zádumčivostí, a plícemi a smutkem. Zde je třeba říci, že když v tomto článku zmiňuji energetickou nerovnováhu nebo nesprávnou funkci orgánu, která se projevuje třeba právě i vyšší intenzitou a četností určité emoce, z hlediska západní medicíny se může vše jevit zcela v pořádku a vyšetření ještě nemusí odhalit nic vybočujícího z normy. O vztahu orgánů a emocí nicméně vypovídají i běžné události našeho života. Například již zmiňované ledviny podle čínské medicíny kontrolují také konečník a močovou trubici. A je všeobecně známo, že při leknutí nebo prožívání děsivé situace, touto emocí akutně oslabené ledviny ztrácí svoji schopnost kontroly, což může vést k potřebě výměny spodního prádla… Podobných příkladů jistě najdete mnohem více.


Co můžeme dělat? Jak můžeme zlepšit naše emoce? Ve škole ZY Qigong je více způsobů, jak doplnit energii do energetických kanálů, nebo přímo jednotlivým orgánům. Pro celkové doplnění energie a rychlé „dobití baterek“ lze doporučit cvik Velký strom, kterému byl věnován i jeden z předchozích článků. Pro harmonizaci energie v kanálech, orgánech a žlázách je vynikající cvik Malý nebeský okruh, který se vyučuje už na kurzu pro začínající. Pro regeneraci jednotlivých orgánů a zlepšení jejich fungování, včetně jim odpovídajících emocí, je možné také určitým způsobem zaměřit pozornost přímo na tyto orgány a pomocí práce s obrazy mysli a svého vědomí změnit jejich energetický stav, funkci a tudíž i emoce. Popis takovéto práce s orgány se nám do článku už nevejde, ale můžeme se stručně podívat na cvičení, které vede k posílení mysli a zvyšuje tak naši odolnost a vnitřní sílu zdolávat vše, s čím se v životě setkáváme.


Při jeho provádění položíme dlaně na hrudník, ženy pravou dlaň na tělo a přes ní levou, muži naopak. Špičky palců se při tom lehce dotýkají. Pod rukama si uprostřed hrudníku představíme malou, horkou, červenou energetickou kuličku. Oči můžeme zavřít, utišíme tak snáze mysl a pozornost věnujeme představě červené kuličky a pocitům narůstajícího tepla až horka. Cvičení můžeme provádět každý den třeba po dobu 30 minut. Takto zvyšujeme sílu svojí mysli a svou psychickou odolnost. Silná mysl nepodléhá tak snadno rušivým emocím, obavám o budoucnost a dává nám víru ve vlastní schopnosti a zvládnutí všeho, co život přináší.

Přeji vám abyste dokázali povýšit své zdraví na štěstí a spoustu energie!


Petr Kochlík









279 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page