top of page

Dotkněte se své energie

Aktualizováno: 29. 12. 2021

(Vyšlo v časopisu Ve hvězdách č. 104, září a říjen 2021 pod názvem "Dotkněme se své energie a objevujme její účinky na naše zdraví")


V mnoha předchozích článcích jsme se věnovali tématům jako je zlepšení obranyschopnosti, dlouhověkost, zlepšení spánku, zvýšení vitality a obecně zlepšování zdraví pomocí vědomé práce s energií, pomocí qigongu. Ale je možné, že energii qi (čchi), zatím vůbec necítíte. Pojďme se tedy podívat na to, jak se naučit energii vnímat, abyste ji také mohli využít pro své zdraví a rozvoj.


Na samotném úvodu stojí za zmínku, že čínská medicína nazývá energii qi (čchi) mnoha různými výrazy, podle jejích funkcí a účinků na tělo. Ve škole Zhong Yuan Qigong nazýváme energii podle toho, jak ji můžeme (nebo někdy nemůžeme) vnímat. Rozeznáváme takto tři úrovně, tři druhy qi. Je to qi mlhy, qi světla a transcendentální qi. Nejvíce materiální, „hustá“, je qi mlhy, která plyne energetickými kanály, s nimiž běžně pracuje Tradiční čínská medicína. Je-li čistá a zdravá, má bílou barvu a připomíná bílá oblaka nebo mlhu. Odtud tedy v naší škole qigongu pochází její název. Tuto energii lze pro její vlastnosti nejsnáze vnímat běžnými smysly. Každý se tak může přesvědčit o její existenci, doslova si na ni sáhnout. Když víme jak na to. Nejběžnějšími pocity, při práci s energií je vnímání tepla (někdy i chladu), proudění, pociťování tlaku v určitých místech, rozpínání, mravenčení…


Pojďme se tedy podívat, jak se dotknout svojí energie. Práce s energií je vlastně velmi jednoduchá. Základní pravidlo říká, že „kde je pozornost, tam je energie.“ Pozornost, a tím i energii, je vhodné nasměrovat do specifických míst, jako jsou aktivní (akupunkturní) body, nebo energetická centra, tzv. dantiany (tan-tchieny). Pro začátek si můžeme vybrat pupek. Snadno ho najdeme. Navíc je pupek jedním z důležitých míst pro naši energii a soustředění energie v něm je bezpečné. Pupek je považován za osmý akupunkturní bod na přední střední dráze. Když mu budeme věnovat pozornost a tím k němu nasměrujeme energii, může nám to pomoci zlepšit trávení.


Ale teď nám jde především o to, abychom energii začali cítit. Posadíme se na židli, chodidla necháme položená na zemi a nekřížíme nohy. Sedíme vzpřímeně a uvolníme co nejlépe tělo.

Teď se můžeme pupku dotknout prstem. Trochu do něj zatlačíme prst, abychom v něm vyvolali pocit. Vnímáme tlak prstu do pupku. Oprostíme se od všech dalších vjemů. Po chvíli můžeme přestat prstem tlačit, ale zkusíme zachovat vjem v pupku, jako kdyby tam prst ještě byl. Po chvíli tento pocit zřejmě zeslábne a zmizí, tak znovu lehce zatlačíme a vnímáme chvíli tento pocit. Takovéto vnímání pupku, prostřednictvím sledování pocitu, vede k tomu, že s pozorností k tomuto místu směřuje energie. Čím déle takto pozorujeme pupek a pocity v něm, tím více energie k němu teče, a tím výraznější pocity získáme. Po nějaké době tréninku bude možné vnímat v pupku specifické pocity, aniž bychom se ho dotýkali prstem, pouze díky nasměrování pozornosti do něj. Postupně tak v pupku a kolem něj získáte pocity tlaku, rozpínání, tepla, škubání… Tyto pocity svědčí o shromáždění energie.


Ale můžete to zkusit ještě snadněji… Prostě rozetřete dlaně do horka a přibližte je k sobě - dlaň proti dlani. Můžete takto aktivovanými dlaněmi proti sobě i trochu zakroužit a vnímejte při tom pocity jak na dlaních, tak mezi nimi. Mezi dlaněmi může být vzdálenost několik centimetrů a pokud „něco“ cítíte, můžete dlaně pomalu vzdalovat od sebe a stále vnímat to, co na nich a mezi nimi cítíte. Pravděpodobně to bude šimrání na dlaních a pocit, který většina lidí popisuje „jako magnety“.



Je to skutečně pocit, jako když k sobě přiblížíme magnety stejným pólem a cítíme, je se odpuzují. Cítíme mezi nimi pole, odpor. Jakoby se dlaně nemohly snadno přiblížit k sobě. To, co cítíme svými dlaněmi, je právě pocit qi.


Podobných způsobů rozvíjení schopnosti vnímat qi je celá řada a zkušenosti z kurzů ukazují, že většina lidí může velmi brzo energii takto vnímat, někdo později i vidět. I výše popsané cvičení může být vaším prvním krokem k nesmírně zajímavé cestě dalšího objevování energie a jejích účinků na naše zdraví a celý život.


Přeji vám úspěšné objevování a hodně zdraví a energie!


Petr Kochlík













395 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page