top of page

Tajemství cvičení bez pohybu

Aktualizováno: 3. 6. 2021

(Vyšlo v časopisu Ve hvězdách č. 91, červenec a srpen 2019).


V různých pramenech nacházíme informace o tom, že qigong je zdravotní cvičení, umění práce s energií, životní styl atd. Kdo se někdy s qigongem v jakékoli podobě setkal, tak jej zná obvykle jako provádění jednoduchých, pomalých pohybů. Ty nejúčinnější a nejpokročilejší techniky jsou ale utajeny ve cvičení bez pohybu.


Významným „aha“ momentem pro mě bylo, když jednou Mistr Xu Mingtang, hlavní představitel školy Zhong Yuan Qigong, na retreatu v ukrajinských horách řekl, že „praktikování qigongu je především praktikování stavu qigongu“. Co to znamená? Co je to stav qigongu?


V poslední době je moderní mluvit o stavu flow, který je někdy také spojován s qigongem a taiji, častěji ale se sportovním nebo i pracovním výkonem. Stavem flow je míněn specifický duševní stav, v němž je osoba zcela ponořena do činnosti, které se věnuje a v tomto stavu se zaujetím a nadšením efektivně využívá svůj potenciál. Rozumím tedy nadšení pro flow, ale stav qigongu představuje ještě něco jiného, jakkoli zde jistě existují i styčné body mezi oběma stavy.

V Zhong Yuan Qigong říkáme, že na prvním místě je třeba přijít do stavu Uvolnění. Vypadá to jednoduše, banálně, ale není to až tak prosté. Uvolněním myslíme stav, kdy nejen zcela relaxují naše svaly, ale uvolněná je také naše mysl. Náš mozek v tu chvíli bude patrně produkovat oproti zcela bdělému stavu pomalejší vlny alfa mezi 8-13 Hz. V tomto stavu může energie (qi) mnohem snáze proudit kanály a tento stav proto může vést např. ke zmírnění nebo odstranění bolestí hlavy a dalších zdravotních potíží. Stres a napětí totiž zhoršuje cirkulaci energie a krve v těle. Už „pouhé“ dosažení stavu Uvolnění, tedy vede ke zdraví fyzického těla.


Když pokračujeme v praxi qigongu a relaxaci ještě hlouběji, můžeme po stavu Uvolnění dosáhnout stavu Ticha. Náš mozek produkuje ještě pomalejší frekvenci vln. V tomto stavu se můžeme cítit velmi komfortně. Nejen, že jsme fyzicky zcela uvolnění, ale také naše mysl je velmi klidná a tichá, bez rušivých myšlenek a starostí. V tomto stavu se tělo stává lehkým, až jej můžeme úplně přestat vnímat. Mizí bolesti, cítíme klid a tichou radost. Říkáme, že stav Ticha nám přináší štěstí.


Pokud jdeme ještě dále a praktikujeme qigong ještě hlouběji, můžeme dosáhnout stavu Pauzy. Tento stav je popisován také velkými mystiky a jogíny. Je velmi hluboký a velmi pozoruhodný z hlediska fyziologie. Prakticky všechny procesy v těle se velmi zpomalí, nebo až zastaví. Mozek produkuje stále pomalejší vlny théta a vlny delta o frekvenci 0,5 – 3 Hz. V tomto stavu může dojít k hluboké regeneraci organizmu a k pochopení podstaty života. Proto také říkáme, že je cestou k moudrosti.

Moudrost je tedy další z úrovní, kterou můžeme praktikováním qigongu získat. Zde máme na mysli moudrost jako schopnost, kterou je možné rozvíjet. Schopnost nacházet vlastní, původní řešení otázek, které život přináší. A díky moudrosti můžeme nakonec najít Pravdu.


Pravdou zde máme na mysli stav, či bezprostřední vhled do podstaty věcí, života a vesmírných zákonů. Jedná se o zkušenost, nikoli o názor, co je nebo není pravda.


Výše uvedené stavy qigongu odpovídají také jednotlivým vyučovaným úrovním, přičemž veřejně jsou vyučovány první čtyři, v České republice pak první tři schůdky na této Cestě za poznáním sebe sama.


111 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page